воскресенье, 7 февраля 2016 г.

Поради батькам першокласників щодо читання дітей

СПІЛЬНИМИ ЗУСИЛЛЯМИ ВИХОВУЄМО ЛЮБОВ ДО ЧИТАННЯ

Поради батькам щодо читання дітей
1.  Починаючи від народження дитини, постійно купуйте книги.
2. Створіть вдома власну бібліотеку.
3. Поповнюйте періодично домашню бібліотеку літературою, відповідно до віку вашої дитини.
4. Прищепляйте дитині любов до книги.
5. Виховуйте бережливе ставлення до книги.
6. Контролюйте читання дитини.
7. Вчіть переказувати прочитаний твір.
8. Вчіть дитину вибирати книгу за її уподобаннями.
9. Виховуйте бібліотечну культуру дитини
З чого почати?
Насамперед потрібно ознайомитися зі змістом багатьох дитячих книжок. Це допоможе краще зрозуміти дитячий світ, порівняти дитину з ровесниками, іноді навіть знайти якийсь педагогічний прийом Книжки пояснюють дітям світ, розвивають їхнє мислення, пам'ять, усне мовлення. Завдання полягає в тому, щоб дитина правильно налаштувалася на роботу з книгою, зрозуміла, для чого потрібна книга, яка користь від неї. Дитяча література має перед собою мету — виховувати учнів книгою. Уже змалечку треба готувати дитину до майбутньої професії, виявляти зацікавленість дитини тією чи іншою професією і розвивати це захоплення. Виховуючи у дитині читача, треба дбати, щоб змалку в неї створювався читацький досвід. А для цього школяреві треба ознайомитися з різноманітною літературою: читати казки, пригодницькі, науково-фантастичні твори, вірші, оповідання, байки, фольклор.
Добираючи книжки дітям, треба добре знати дитячу літературу, її виховні можливості, щоб дитина читала їх у тому віці, коли книжкові образи дійсно впливають на формування дитячого характеру.
Як обговорити з дітьми прочитане
1. Виясніть перед читанням чи під час читання значення незрозумілих слів.
2. Запитайте, чи сподобалося дитині прочитане. Чим?  Що нового вона дізналася?
3. Попросіть дитину розповісти про головного героя, головні події.
4. Які слова й вирази запам’яталися?
5. Чого навчила книга?
6. Запропонуйте дитині намалювати малюнок до епізоду, який сподобався, вивчити уривок, якщо це вірш.


Десять порад, як зацікавити дитину читати

1. Як можна частіше читайте вголос своїй дитині, якщо вона ще не вміє читати. Виховуйте дітей через казку. Пам'ятайте, що привчаючи дитину згадувати казку, звертаючи її увагу на з'ясування причин і наслідків хороших і поганих вчинків, ви навчите її відрізняти добро від зла, покажете всю силу добра і його творчу природу.

2. Розмовляйте з дитиною про прочитане. Цікавтесь її роздумами про книгу. Пофантазуйте разом з нею.

3. Грайте з дитиною у персонажі улюблених книг. Адже саме у грі прищеплюється дітям любов до мистецтва літератури, музики, природи, самої людини в усіх проявах її душі.

4. Обладнайте для вашої дитини книжкову поличку. Нехай там будуть книги різних напрямків. Вона сама визначить, що для неї цікаво.

5. Ніколи не примушуйте дитину читати, якщо вона не хоче цього робити. Такими діями ви можете відвернути дитину від читання. Пам'ятайте, тільки терпінням і любов'ю можна досягти більшого, ніж силою.

6. Частіше розповідайте дитині про книгу, яку прочитали самі так, щоб вона зацікавилася нею. Щоб у дитини з'явилося бажання самій прочитати цю книгу.

7. Якщо дитина, прочитавши книгу, хоче щось намалювати по слідах прочитаного, допоможіть їй. Розвивайте в ній уміння бачити, відчувати, розуміти і створювати прекрасне у житті.

8. Якщо у вашої дитини виникло якесь питання, то за відповіддю звертайтеся до книг.  Книга вчила і продовжує вчити людину жити, збагачує її розум знаннями, а знання - джерело багатства.

9. Час від часу ведіть записи про прочитане. Давайте можливість своїй дитині самій описувати свої враження та оригінальні думки про прочитане.

10. Запишіть дитину до бібліотеки.  










Поради батькам щодо виховання
інтересу до читання у дітей
·         Читайте вашій дитині поштові листівки, газети, інструкції на коробках із під солодощів. Це дуже важливо для дитини.
·         Доки дитина росте, показуйте їй малюнки та збірки оповідань. Кольори і форми вразять її, а слухання веде до вивчення.
·         Регулярно відвідуйте бібліотеку. Дозволяйте дітям самостійно вибирати книги.
·         Читання перед сном повинно стати регулярною сімейною традицією.
·         Пам'ятайте про поезію! Короткий вірш - це найкращий спосіб привернути увагу на деякий час.
·         Заохочуйте дітей до читання вголос у той час, коли ви готуєте, прасуєте, шиєте, займаєтесь пранням білизни.
·         Використовуйте телебачення, щоб привернути увагу до читання. Більше читайте про людей, країни і різні речі, котрі зацікавили вашу родину після перегляду телепередач.
·         Тримайте вдома безліч матеріалів для читання. Дитячу літературу зберігайте на нижніх полицях, щоб діти могли її легко дістати.
·         Нехай ваша дитина побачить вас за читанням.
·         Розмовляйте стосовно того, про що читаєте.
·         Даруйте книги дітям цим ви даєте зрозуміти, що книги особливі. Ніколи не пізно заохотити дитину до читання.



Комментариев нет:

Отправить комментарий